Ayakkabı Yan Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (AYSAD) tarafından Gaziantep’te bir otelde “Krize Pabuç Bırakma” konulu panel düzenlendi. Panelde bir konuşma gerçekleştiren Ayakkabı Yan Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, “Ayakkabı sektöründe pansuman çözümler yerine kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor. Bizim krize pabuç bırakmaya niyetimiz yok. Sektörümüzün bu zorlu süreçten güçlenerek çıkacağına inanıyoruz” dedi.
Bir Otelde düzenlenen panele Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Ayakkabı Yan Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Murat Gün, Ekonomist Gazeteci Çetin Ünsalan, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Derneği Başkanı Güven Karaca, Gaziantep Ayakkabı Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Resul İncearık, Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz ve davetliler katıldı.
PANDEMİ DÖNEMİNDE ÜRETİM VE İHRACAT ARTTI
Programda bir konuşma gerçekleştiren Ayakkabı Yan Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, AYSAD’ın kuruluş serüvenini anlattı. Salıcı, “2020 yılında pandemi ile başlayan süreçte ülkemize büyük bir teveccüh oldu. Akın akın ülkemize müşteriler geldi, firmalar ilgi gösterdiler. Bu süreçte sektör olarak bizler de kapasite ve üretimlerimizi artırdık. Fiziki şartlarımızı geliştirdik ve güzel ortalıklar kurduk. Dünyada yaşanan küresel sıkıntılar, ekonomideki daralma bizleri olumsuz etkiledi. Bugünkü toplantımızın amacı, “Yaşanan sıkıntıları nasıl aşarız?” konusunu ve yol haritasını konuşacağız.”
DÜŞÜK KUR, YÜKSEK FAİZ BÜYÜK SORUN
Sanayicilerin sorunlarına değinen Salıcı, “İş gücü ve gider maliyetlerindeki artışın yanında sanayicilerimiz yüksek faiz düşük kur sorunu ile karşı karşıya. Yüksek faizden dolayı sanayicilerin hareket alanı ve paraya erişiminde sorunlar var.”
KALICI ÇÖZÜM ŞART
3 T kuralını anlatan Salıcı, “Doğru Tespit, Teşhis ve Tedavi Kuralını doğru şekilde uygularsak, sorunlarımız çözülecektir. İthalatta yüzde 200’lere varan oranlarda artış yaşanıyor. Özellikle yan ürünlerde ve bitmiş ürünlerde ithalat olduğunu görüyoruz. Ayakkabı ürünü 39 parçadan oluşuyor, parça ithalatının yüksek olduğu sektörler var. Pansuman çözümler yerine kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor. Küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalar, ülkemiz ekonomisine olan etkileri hepimizin bildiği bir konu. Ayakkabı Sektörü zorlu süreçlerden geçiyor. Bizim krize pabuç bırakmaya niyetimiz yok. Sektörümüzün bu zorlu süreçten güçlenerek çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.