Yazılarımda genellikle güncel ya da ilgimi çeken dekorasyon trendlerine yer verirken, bu ayki sayımızın zamanlamasından da kaynaklı hazır üniversite sınavları bitmiş ve puanları beklemeye başlamışken meslek arayışındaki genç okurlarımıza kendi alanım olan mimarlıkla ilgili bazı bilgiler, tavsiyeler vermek istedim
“Mimarım’’ söylevinin, “ben pilotum’’ ifadesinden sonra kulağa en havalı gelen ve insanları söylerken en çok tatmin eden ikinci meslek grubunda olduğunu biliyor muydunuz? Klasik tanımıyla mimar, yapıları estetik ilkeler doğrultusunda tasarlayan bunu yaparken ise kullanıcı isteklerini göz önünde bulunduran ve genellikle yapım sürecini de kontrol eden, denetleyen uzman kişiye denir. Yani mimar kullanıcı istekleri doğrultusunda hareket ederek belirli estetik ilkeler çerçevesinde yapı tasarlayan kişidir. Bir yapının çatısından temeline, merdiveninden penceresine kapısına kadar her şeyini tasarlar mimar. Tasarladığı yapının inşa edilmesi için gereken ölçekli çizimleri yani yapının projesini de hazırlar. Projesi hazırlanan yapının inşa sürecini de kontrol eder ki bina gerçekten projeye uygun biçimde inşa edilebilsin.
Mimarlık, zorlu bir yoldur. Mimarlık eğitiminin ülkemizdeki ilk ve ortaöğretimle hiç alakası olmadığından okulun ilk gününden itibaren afallayabilirsiniz. Bambaşka bir disiplin ve daha önce hiç aşina olmadığınız bir dünya olarak karşınıza çıkar mimarlık. Tavsiyelerim iş hayatından çok okul hayatı için olacak.
Mimarlık okulu hakkında birçok söylenti duydunuz. Teslimlerden önce haftalarca uyumayan öğrencileri, yaratıcı süreçlerin zorluğunu, projekolikleri, bazen temel hayat ihtiyaçlarının dahi önüne geçen mimarlık aşkını yaşayanları...
Mimarlık mesleğini seçmek için altın kural tasarım yapmayı sevmek ve bölüme gerçekten ilgi duymaktır. Seçimini yapıp mimar olmaya aday olan sevgili okurlarım işte mimarlık okulu denen çılgın ortama kendinizi hazırlayabilmeniz için birkaç tavsiye... Dünyada mimarlık eğitimine benzer başka bir eğitim bulmak zor. Umuyorum ki buradaki tavsiyeler sizleri bir miktar bu dünyanın eşsiz güzelliklerine ve zorluklarına hazırlar.
Soru Sormaktan Çekinmeyin
Büyük ihtimalle bir daha böyle bir eğitim çevresinde bu kadar çok entelektüelle çevrili bir ortamda olamayacaksınız, bu sebeple bu ortamdan olabildiğince yararlanın.
Kendi Kendinizi Eğitin
Öğretmenlerden, stüdyo yürütücülerinden, arkadaşlarınızdan öğreniyor olsanız da, kendinizi okul programına dahil olmayan konularda geliştiriyor olmanız çok önemli. İnternet ise dünyanın dört bir yanından sürekli güncellenen bilgilerle size bunun için iyi bir başlangıç noktası sağlayabilir.
Seyahat Edin
Hiçbir çalışma, bir şehirde ya da yapıda bulunmanın deneyiminin önüne geçemez.
Okuyabildiğiniz Kadar Okuyun
Okulunuzun kütüphanesindeki kitapları, dergileri karıştırın. Favori internet sitelerinizin akışlarını takip edin.
Direnin
Mimarlık okurken hayal kırıklığı günlük hayatınızın bir parçası olacak. Her yıl bu mesleğe devam etmek konusunda kendinizi sorgulayabilirsiniz ama eğer yaptığınız işi seviyorsanız daha geniş düşünmeye çalışın ve vazgeçmeyin.
Sabredin
Kibirli bir mimarı ya da profesörü dinlemek zor olabilir ancak her zaman öğrenilecek bir şey vardır. Bu konuşmalarda ne yapmamanız gerektiğini de öğrenebilirsiniz.
Özgürce Tasarlayın
Okullar zihnimizi açmak için var. Diğerlerinin yaratıcılığınızı kısıtlamasına izin vermeyin. Bazen aldığınız mimari kararlar için yeterli gerekçeleri bulamayabilirsiniz ancak yapmak istediğiniz şeye, içgüdülerinize güvenin. Zaten yalnızca 5 senelik bir deneysel özgürlük hakkınız olacak.
Rekabetçi Olmayın
Okul öğrenmek üzerine kurulu, sınıf arkadaşlarınızı alt etmek üzerine değil. Yaratıcı bir üretimde bulunurken yaptığınız projeyi arkadaşlarınızınkiyle karşılaştırmak hem saçma hem de tehlikeli.
Dikkatli Alışveriş Yapın
Bazı üniversiteler sizden kalemler, boyalar, cetveller, defterler ve pahalı mimarlık kitaplarıyla gelmenizi bekleyebilir. Mimarlık, okuması en pahalı lisans eğitimlerinden biri. Bu sebeple okula başlarken biraz bekleyin ve hangi malzemeleri daha çok kullanacağınızı tespit ederek ona göre alışveriş yapın.
Her Yeni Projeden Keyif Almaya Bakın
Her proje sizin için uzun sürecek bir keyif olmalı. Çalışma ve tatil yapma konusundaki algınızı kırmaya çalışın. Çünkü mimarlık artık hem en büyük aşkınız hem de hayatınızdaki en büyük zorluk olmaya aday.
Arkadaş Edinin
Size destek olacak, arkadaşlık edecek kişilerin varlığı azımsanamayacak kadar önemli. Yalnız dahi tuzağına düşerek, hayat boyu devam edecek arkadaşlık ve muhtemel iş ortağı ihtimallerinden kendinizi mahrum bırakmayın.
Geleceğiniz İçin Hazırlanın
Mesleğiniz hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz mezun olduktan sonraki hayatınızda o kadar rahat eder ve okulda da başarılı olursunuz.
Seçeneklerinizi Kısıtlamayın
Okul, bir deneme ve yanılma mekanı. Mimarlık eğitimi ise çok yönlü bir eğitim. Birçok mimarlık mezunu farklı disiplinlerde çalışarak, moda, grafik tasarım, endüstriyel tasarım, mimarlık yayıncılığı gibi alanlara yönelebiliyor.
İnşa Edin
İnşa etmeyi deneyimleyeceğiniz programlarda, kulüplerde gönüllü olun. Hiçbir çizim, ahşap elemanların bağlantılarını, düzgünce inşa edilmiş bir duvarı görmek kadar öğretici olamaz. Okulunuzda uygulama ve tasarımı bir arada yürüten stüdyo çalışmaları varsa bunlara katılın.
Yazmayı Öğrenin
Tasarım düşüncelerinizi başarılı bir şekilde aktarabilmek için yazmak mimarlıkta çok önemli. Yazın, düzenleyin ve tekrarlayın. Bu aynı zamanda proje jürilerinizde tasarımınız hakkında ne söyleyeceğiniz konusunda da sizi hazırlar
Mimarlık, hem iş hem okul hayatında gelişen yeni teknolojilerle birlikte sürekli olarak değişen bir meslek. Günceli yakalamak için temponuzu hiç düşürmemelisiniz. Şimdiden kolay gelsin.