Amerika’da başlayan ve dünyayı etkisi altına alan bir iş modeli akımı Startup. Sözlükte “ sıfır noktasından işe başlayan bir şirket için kullanılan terim,“Girişim” olarak Türkçe’ye yerleşmiştir. Hızlı büyüme için tasarımlanmış ve buna müsait, teknolojiyi sunan ve kullanan, geniş kitlelere hitap eden ve sunduğu hizmeti kullanıcıya ulaştıran, ihtiyaç gideren, sürekliliğe sahip ve gelişmeye, geliştirmeye müsait girişim fikirlerine kısaca STARTUP deniliyor.
Startup yatırımları 2018’de küreselde yüzde 23 artarak 405 milyar dolara ulaştı. Asya, Avrupa ve Amerika’yı geçerek girişimciliğin yeni merkezi haline gelirken, 2019 yılının Türk Startupları yılı olabileceği belirtiliyor. Türkiye’de kişi başı Startup yatırımı 1.3 dolar seviyesinde belirlenmiş.
Startup yerelden ziyade, global dünyaya hizmet eder. Startup’ın Türkiye’de de başlandığını ve sürekliliğini bazı şirketlerde görebiliyoruz. Bilginin potansiyel güç olduğu global dünyada, asıl kişisel güç harekete geçme ve bilgilerimizi uygulama yetisidir. Bu sebepten dolayı kişisel gücümüzü ve bilgilerimizi ortaya koymaktan çekinmemeliyiz. İyi bir girişimden sonra veya girişimle birlikte, inovatif düşünüp hayata geçirebiliyorsak işte o zaman startup’ı başlattık demektir.
TOBB Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin Kadın Girişimciler Kurulları aracılığıyla 2 yıldır sürdürdüğü “Geleceği Yazan Kadınlar” Projesi’nden de iyi sonuçlar çıkacağına inanıyorum.
Insider; Listenin ilk sırasında hiç şüphesiz son dönemin en iyi projeleri arasında yer alan ve Startup dünyasına farklılık katan Insider bulunmaktadır. Insider, özellikle dünyanın önde gelen markalarına kullanılabilir veriler oluşturma, pazarlama teknolojilerini geliştirme konusunda yardımcı olmakta ve markaların ileri seviye oto-optimizasyon ile segmentasyon yapmalarını sağlamaktadır.
Paraşüt; Bir şirketin gelişmesi için en önemli detaylardan birisi de bütçe kontrolü ve ön muhasebe işlemidir.
Onedio; ODTÜ Teknokent içerisinde yer alan kuluçka merkezinden çıkan 240 başarılı projeden birisi olan Onedio, kendisini Türkiye’nin ilk ve tek sosyal içerik platformu olarak tanımlamaktadır.
Sinemia; Ülkemizde sinema kültürü oldukça gelişmiş olmakla birlikte yoğun miktarda da film seansları bulunmaktadır.
Scorp; Mobil uygulama dünyasının enleri arasında da bulunan Scorp, kendisini Dünya’nın en samimi sosyal medyası olarak tanıtmaktadır..
FitWell; Sağlıklı bir hayat ve fitte kalmak hemen hemen herkesin hayalidir. Bu anlamda kullanıcılarına yardımcı olmak ve fit bir görünüme sahip olmalarını isteyen FitWell, aynı zamanda yerli bir Startup projesi olarak da gösterilir.
Segmentify;E-ticaret siteleri başta olmak üzere ziyaretçi davranış analitiği ve pazarlama otomasyonu gibi veri odaklı hizmetler sunan Segmentify, 8 ülkeden 100’den fazla müşteriye sahip olmuştur.
Kolay İK;Personel yönetiminin sorunlarının farkında olan Kolay İK ise oluşturduğu online sistem sayesinde personel izinleri, bordro, avans, harcamalar, zimmetler, yemek kartları başta olmak üzere personele ait birçok detayın kolay bir şekilde kontrol edilmesini sağlar.
Evreka; Akıllı atık toplama sistemleri sayesinde yenilikçi ve çevreci çözümler sunan Evreka, akıllı şehirler kurma konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.
SuKolay; Akıllı telefonlar için geliştirilen uygulama sayesinde artık su siparişi vermek çok daha uygun bir hale gelmiştir.
Armut;Temizlikten tadilata, mobilyadan nakliyat işlemlerine kadar ihtiyaç duyduğunuz bütün iş türlerinde personel bulmanıza yardımcı olan Armut, en iyi projeler arasında yer almayı başarmıştır.
BiSu; Yerli projelerimiz arasında yer alan ve tek tuşla su getirme imkânı sunan BiSu, ödeme seçenekleri konusunda da yardımcı olmaktadır.
Birbilenesor; Özellikle sınava hazırlanan lise öğrencileri başta olmak üzere soru çözümü zaman zaman zor bir hal almaktadır. Ayrıca o an öğretmen olmaması ya da soruyu çözebilecek bir kişi bulunmaması da sorunun ertelenmesine sebep olacaktır.
Evidea; Ev dekorasyonu konusunda geniş bir stoka sahip olan Evidea, son dönemde gerçekleştirilen en başarılı e-Ticaret projeleri arasında yer almaktadır.
Elba;Yazılım konusunda ödemli adımlar atan Elba, hem başarılı grafiği sayesinde dünya çapında tanınmış hem de en iyi Startup projeleri arasında 23.sırada yer almayı başarmıştır.
Türkiye’nin en başarılı Startup projelerinden aşağıda örnekleri verirken “Haydi Gaziantep, Startup projeleri başlatalım” diyorum.