“Rüzgarlarında şehit seslerinin uğultusu duyulan bu şehirde gördüğünüz her fert kahraman olduğu kadar iktisat cephesinin de birer Mehmetçiğidir”
Fuarların işletmeler ve ülkeler açısından bir tanıtım aracı olarak kullanılması Türkiye’de 1923 yılına kadar plansız ve programsız olarak düzenlenen panayırlar vb. yerel faaliyetlerle gerçekleştirilmiştir. Bu tür etkinlikler İzmir İktisat Kongresi’ne kadar sürmüştür. İktisat Kongresinde açılan sergi çok beğenilmiş hatta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk organizasyonun önemini vurgulamış ve her yıl yinelenmesi dileğinde bulunmuştur. “İktisat sergisi çok güzel olmuş her sene tekrarlayın bunu. Bölgemizde böyle sergiler, iktisadın gelişmesine yol açar” demiştir.
İzmir’deki bu etkinliklerin ardından Türkiye’nin farklı bölgelerinde, illerinde de fuarlar açılmaya başlanmıştır. Bu fuarlarda ekonomik ve ticari amaçlar ile her sanat ve eğlence birlikte gerçekleştirilmiş ihtisasla ilgili işlevsel özellikler pek dikkate alınmamıştır. 20 Ağustos 1936 yılında açılan ilk İzmir Enternasyonel Fuarı ile uluslararası kimliğe kavuşturulmuş ve yerli yabancı kuruluşlar da katılmıştır. İşte bu gelişme ile Türkiye’de fuarcılık sektörünü başlatılmıştır.
Ülkemizin Güneydoğu Bölgesindeki Gaziantep ilinin sergilerle tanışması çok önceden Halkevleri sayesinde olmasına rağmen uzmanlık alanı ile ilk fuarla tanışması Gaziantep’in Düşman işgalinden Kurtuluşunun 41. yıldönümünde gerçekleşmiştir. Bu organizasyon 25 Aralık 1962 günü Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Dernekleri Birliği tarafından Çınarlı Kütüphanesi’nde bir “Sanayi Sergisi”dir. Sergide dikkat çeken ürünler; FISTIK KIRMA MAKİNESİ *, SİNEMA MAKİNESİ, TEYP, VANTİLATÖRLER, AMERİKAN BİLARDOSU, ŞARAP FİLTRE MAKİNASI, AMPLİFİKATÖR, ZIMPARA MOTORU gibi eserlerdi.
Sergide gerçekleşen açılış konuşmalarında pek yakın bir gelecekte Gaziantep’in bir fuara ve sergi yerine kavuşturulması temenni edilmiştir. Takip eden yıllarda fuar yeri olarak İstasyon caddesinin batısı düşünülmüştür. “ Fuarın müstakbel inkişaf sahası olarak İstasyon Caddesi’nin batı tarafındaki bostanlar imara ithal edilecektir” kararından sonra Belediyenin imar ettiği bu alanın bütçesini Türkiye Odalar Birliği ve Ticaret Odası desteklemiştir.
Aylık Sosyal Araştırma Dergisi GAZİANTEP KÜLTÜR’ün 10 Kasım 1965 tarihli 95. Sayısının kapağında FUAR ALANI’nın maketi yayınlanmıştır.
1964-1973 yılları arasında Samsun, Bursa, Balıkesir, Kayseri, Trabzon, Erzurum, Tatvan, Konya, Kocaeli ve Gaziantep’te ulusal fuarlar kurulmuştur.1980’li yıllara gelindiğinde fuarcılık konusunda bir adım daha ileri gidilmiş ve fuarlar ithalat -ihracat ilişkilerinin olmazsa olmaz bir parçası hâline gelmiştir. Fuarcılık Sektörü ülkemizde özellikle 1990’larda gelişme yolunda önemli bir ilerleme kaydederek düzenlenen fuarların ve kurulan organizatör firmalarının sayılarında artış olmuştur. Günümüzde fuarcılık alanıyla ilgili pek çok çalışma yürütülmektedir ve düzenlenen fuarlar ihtisas fuarları niteliğine bürünmüştür.
Yıllardır uluslararası fuarlara ev sahipliği yapan Gaziantep’in ilk fuarı ticari ürünleri, yaratımları gündeme getirmesinin yanı sıra uzun yıllar kentin sosyal yaşamında da çok önemli bir yere sahip olmuştur. OFM Ortadoğu Fuar ve Kongre Merkezi’nin açıldığı 2007 yılına kadar birçok sergi, fuar ve etkinliğin gerçekleştiği bu alanda Gazianteplilerin unutamadıkları pek çok olay yaşanmış, belleklerde güzel anılar yer etmiştir. Bakın fuarı ziyaret eden bir ziyaretçi anılarını nasıl özetlemektedir.
“Bizler yaz aylarında önce fuarın karşısında bulunan lunaparkta bir güzel eğlenir, sonra da kendimizi fuarın çimenlerine atardık. Dinlendikten sonra yemekler yenip, çaylar da içilince oyunlara başlardık hep beraber, hele o meydandaki koca havuzun çevresinde az eğlenmemiştik. Ta ki karanlık çökünceye kadar. Tabii geceleri de bir başka güzel olurdu fuar. O yıllarda Gaziantep’te çok fazla bir seçenek olmazdı eğlence için, ya da gezip tozmak için. Ama yine de o yıllar bambaşkaydı. Tabi bazen de eşin dostun nikahına giderdik fuarda bulunan nikah salonuna”
1996 yılından beri Fuarcılık sektörüne katkı sağlayan ve yüzlerce ulusal ve uluslararası ihtisas fuarını kesintisiz gerçekleştiren AKORT Fuarcılık Şirketinin kurucu ortağı olarak bu sektörün Gaziantep’te başlamasına ve gelişmesine önderlik eden kişi, kurum ve kuruluşları saygı ve sevgiyle yad ediyorum.
Sağlıcakla kalın…..