Türkiye’de kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını güçlendirmek amacıyla 2015 yılından bu yana yürütülen Kız Kardeşim sosyal sorumluluk projesinin II. fazının tanıtım toplantısına katıldım. Eğitim için seçilen 30 pilot ilin Kadın Girişimciler Başkanları ile projeyi ilgiyle dinledik.
2020 yılına kadar tüm dünyada 5 milyon kadının ekonomik ve toplumsal hayatta güçlendirilmesi hedefi doğrultusunda 2010 yılında hayata geçirilen 5by20 Programı ile bugüne kadar 75 ülkede 2,4 milyonun üzerinde kadına ulaşılmış. 5by20 kapsamında sunulan eğitimler, finansal destekler ve mentörlük programı ile kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlendirilmesi amaçlanıyor. Türkiye’de de 5by20 hedefi kapsamında 2015 yılında hayata geçirilen Kız Kardeşim Projesi bugüne kadar 19 ilde 2 binden fazla kadının kendini geliştirerek toplum içinde daha aktif rol almaları sağlanmış.
Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ile sohbet ettik. 21. yüzyılın kadınların yüzyılı olarak anılacağına inanıyorum. Kadınların başarısı için küresel anlamda uygun bir ortam yaratmak ve fırsat eşitliği sağlamak bizim en öncelikli konularımızdan bir tanesi. “Dünya, ekonomiyi canlandırmanın yollarını arayadursun, çözüm aslında tam önümüzde: Kadınlar. Bu projede sizlerden destek istiyorum dedi.
Kız Kardeşim projesinin II. Fazında, proje ortakları olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Habitat Derneği ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) katkılarıyla, 30 ilde 9000 kadına ulaşılması hedefleniyor. Yeni dönemde, girişimci olmak ve ekonomik hayata katılmak isteyen kadınlara girişimcilik, finans, bilişim ve iletişim alanlarında destek sağlanacak. Her proje şehrinde fikir üretme, girişimcilik kampları ve kadın girişimciler ile ilham buluşmaları gerçekleştirilecek. Proje kapsamında ayrıca İstanbul, İzmir, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mersin’de 500 mülteci kadın için de girişimcilik eğitimleri verilecek.
Her sosyal sorumluluk projesi çok değerli. Kadına yapılan yatırımın göz ardı edilmeyecek bir biçimde çarpan etkisi olduğuna inanıyorum. Güçlenen kadın; şirketlere kazanç, ekonomiye can, toplumlara fayda getirir. Kendini geliştiren, içindeki potansiyeli ve enerjiyi açığa çıkaran kadınlar öncelikle kendilerine, çocuklarına ve ailelerine, ardından da topluma daha faydalı olacaktır.
Teknolojinin hızla değiştirdiği günümüz modern dünyasında hayatın ritmine ayak uydurabilmek için kadınların bilgisayarla tanışmaları, iletişim teknolojilerinden etkin şekilde yararlanmaları, temel finansal konularda bilinçlenmeleri ve girişimcilik becerilerinin güçlenmesi için TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu olarak biz de bu projeye destek vereceğiz.
Kız kardeşlerimiz ile birlikte ekonomiye can, topluma fayda getireceğiz.