ENYAKIT, kullanıcı dostu olarak sunduğu hizmetle çalışmalarına devam ediyor. Bu sayımızda firmanın Genel Müdürü Tayfun Şenses ile ENYAKIT’ın gelecekteki planlamaları ve hedeflerini konuştuk.

-Kendinizden bahseder misiniz?

Akcan Holding grup şirketlerinden, Akcanlar Petrol Anonim Şirketi’nin Genel Müdür Yardımcılığını ve ENYAKIT Anonim Şirketi’nde Genel Müdürlük görevini yerine getirmekteyim. 8 yıldır Akcan Holding bünyesinde çalışıyorum. Yaklaşık 30 yıldır da enerji sektöründeyim.

-ENYAKIT’ın elektrikli araç şarj istasyonları kurma konusundaki misyonu ve vizyonu nedir?

ENYAKIT olarak misyonumuz “Çevren Geleceğindir” diyerek çevremizin sürdürülebilirliğinde önemli bir rol alarak katkı sağlamak. Vizyonumuz ise geliştirdiğimiz teknoloji ve zenginleştirdiğimiz uygulamamız ile müşterinin ilk tercihi olmak.

-Rakiplerinizden nasıl farklılaşıyorsunuz? Sizi pazarda öne çıkaran özellikler nelerdir?

Türkiye’de bulunan 100 bin elektrikli arabanın %20’sine ENYAKIT olarak biz hizmet veriyoruz. Ayrıca, 170’e yakın elektrikli şarj ağı lisansı bulunan firma arasında tüm ağı yüksek hızlı şarj (DC) istasyonları ile donatan tek firmayız ve bu konumumuzu korumak için çalışmalarımıza titizlikle devam ediyoruz.

Kullandığımız en-ix teknolojisi, firmaların ve bireysel kullanıcıların en çok tercih ettiği sistemdir. Bu sistem, aracı tanır ve herhangi bir kart ya da QR kodu okutmaya gerek kalmadan, ikmale başlar. Böylece kullanıcı dostu ve son derece kolay bir hizmet sunar.

-Türkiye’de elektrikli araç şarj altyapısının gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Elektrikli araç ve elektrikli şarj sektörü, dünyaya göre Türkiye’de geç başlamış olsa da hızla gelişmektedir. Şarj istasyonlarındaki cihaz sayıları ve elektrikli araç sayıları artmakta, kullanılan teknolojiler çeşitlenmekte ve her şey çok hızlı ilerlemektedir. Bu gelişmeye paralel olarak, şarj ağının büyümesindeki en önemli ihtiyaç olan altyapı da hızla genişlemektedir.

-Şarj istasyonlarınızda hangi teknolojileri kullanıyorsunuz?

20 bin araç ve 2 bin şirket filosuna elektrikli araç taşıt tanıma sistemi en-ix teknolojisi ile hizmet veriyoruz. Dünya’da ve Türkiye’de ilk elektrikli taşıt tanıma sistemi olan en-ix teknolojisi sayesinde bireysel kullanıcıların yanı sıra şirketler de araç filolarında maksimum verim elde ediyor. Kullanıcılar şarj soketini araca taktığı anda, araçla şarj ünitesi arasında bir haberleşme sağlayan en-ix teknolojisi devreye giriyor ve araca ait bilgileri alarak otomatik şarj ikmalini başlatıyor. Bu sayede herhangi bir ödeme kartı ya da QR gibi şarj başlatma seçeneklerine gerek kalmıyor. En-ix teknolojisi, araç tüketimlerini kontrol etme imkânı da sunuyor. ENYAKIT olarak hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlıyoruz

-Gelecekte elektrikli araç şarj teknolojilerinde ne gibi yenilikler bekliyorsunuz?

Gelecekte, elektrikli araç şarj teknolojileri büyük değişimler geçirecek. Bataryaların kapasitesi ve yapısı gelişecek, araç modelleri ve menzilleri artacak. Müşterilere sunulan hizmetler çeşitlenip iyileşecek, araçların kullandıkları teknolojiler de sürekli olarak yenilenecek. Yeni nesil bataryalar, daha hızlı şarj olma ve daha uzun menzil sunma özellikleriyle öne çıkacak. Şarj sürelerinin kısalması, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirecek. Elektrikli araç ekosistemindeki bu yenilikler, sürdürülebilir ulaşımın yaygınlaşmasına büyük katkı sağlayacak ve çevreye olan olumlu etkileri artıracak.

-Mevcut mevzuatlar ve düzenlemeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce geliştirilmesi gereken noktalar var mı?

Şu anda, tüm dağıtıcı firmaların ve lisanslı firmaların uyması gereken bir mevzuat ve şartname bulunmaktadır. Zamanla, işin altyapısı gereği bu düzenlemelerde bir takım değişiklikler olması beklenmektedir. Müşteri beklentilerinde de değişiklikler olacaktır; bu kaçınılmaz bir süreçtir. Her yeni sistem, değiştikçe zenginleşir ve geliştirilir. Şu an itibarıyla, her şey kurallı ve sistemli bir şekilde ilerlemektedir.

-Elektrikli araç şarj istasyonları kurarken karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdi?

Eskiye nazaran işler biraz daha kolaylaşıyor. Eskiden kimse elektrikli şarj istasyonlarının nasıl çalıştığını bilmiyordu; ancak şimdi, araç sayısının ve şarj istasyonlarının artması nedeniyle insanlar daha bilinçli hale geldi ve bu teknolojiye daha sıcak bakıyorlar. Daha fazla iş birliğine açık hale geldiler.

Şu anda karşılaştığımız en önemli konulardan biri altyapıdır. Şarj istasyonlarının kurulacağı yerlerin altyapısı, konuma göre yeniden tasarlanabiliyor. Bunun için belirli bir bütçe ve proje gerekiyor. Bu süreç biraz zaman alsa da, nihayetinde sistem başarıyla işliyor.

-Önümüzdeki 5 yıl içinde ENYAKIT’ın planlaması ne şekilde olacak?

Biraz evvel bahsettiğim gibi Türkiye’de şu an yaklaşık 100 bin elektrikli araç var. Bunun %20’sine hizmet veriyoruz. Hedefimiz iki yıl son Türkiye’deki elektrikli araç pazarının %50sini ikmal etmek. Bununla beraber önümüzdeki 5 yıl içerisinde yaklaşık olarak 1000 adet yüksek hızlı (DC) şarj istasyonu kurmayı hedefliyoruz.

Yatırım ekiplerimiz, proje ekiplerimiz tüm gayretiyle buna odaklanmış bir şeklide çalışıyor. Çok özel yerler seçmeye gayret ediyoruz. Müşterilerimize farkındalık yaratacak konforlu alanlar sunmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz Türkiye genelinde elektrikli aracı olan herkese 150 km menzil içinde hizmet verebilmektir.

-Şimdiye kadar elde ettiğiniz en büyük başarılar ve dönüm noktaları nelerdir?

En büyük farklılığımız, kullandığımız en-ix teknolojisidir. En-ix teknolojisi, Türkiye elektrikli araç pazarında büyük bir fark yarattı. Kullanıcı dostu olan bu teknoloji sayesinde müşterilerimiz, kart ya da QR kodu okutmaya gerek kalmadan kolayca şarj yapmanın konforunu yaşıyor. Biz de bu teknolojiyi nasıl geliştirebiliriz ve nasıl daha iyi hale getirebiliriz diye var gücümüzle çalışıyoruz.

-Elektrikli araç teknolojisi hakkında farkındalık yaratmak için iş birlikleriniz var mı? 

Aynı zamanda, en-ix teknolojisine olan sadakati artırmak için yaptığımız en büyük iş birliklerinden biri, Türk Hava Yolları’nın yolcu sadakat programı Miles&Smiles ile olan iş birliğimizdir. Bu iş birliği kapsamında, Türk Hava Yolları yolcu statülerine göre 1 kWh tüketim için 1-1.5 mil kazandırıyoruz. Müşterilerimiz bu milleri kullanarak uçak bileti alabiliyor, alışveriş yapabiliyor veya upgrade (sınıf yükseltme) işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar

-Son olarak dergimiz aracılığı ile paylaşmak istediğiniz mesajınız?

Tüm bunların yanı sıra, büyük bir kurumsal sosyal sorumluluk projemiz de bulunuyor: “Çevren Geleceğindir”. Bu projemiz kapsamında, karbon salınımını azaltmak, atıkların geri dönüşümünü sağlamak ve bu konuda bilinç oluşturmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, ekiplerimiz şarj istasyonlarımıza gelen araçlara "hoş geldiniz" diyerek, potansiyel olarak dışarıya atılacak çöpleri toplayıp farkındalık yaratmaya çalışıyorlar.

Ayrıca, okullarda “Çevren Geleceğindir” kurumsal sosyal sorumluluk projemiz kapsamında bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Öğrencilere elektrikli araç dünyasını tanıtıyor, elektrikli araçların nasıl şarj olduğunu ve bu araçların çevreye sağladığı faydaları anlatıyoruz. Bu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının, geleceğe yönelik çevresel katkılarımızı artırdığına inanıyoruz.

İşimizi yaparken ne kadar çok bilgi paylaşırsak, gelecek için çevreye o kadar katkımız olacağını düşünüyoruz.