Bu sayımızda genç girişimcilerden TOBB Gaziantep GGK İcra Komitesi Başkanı Abdulkadir Koçer konuğumuzdu.
Şehre faydalı projeler yapmak için önemli girişimlerde bulunan Koçer, „Her projemiz inovasyon tabanlı ve özellikle gençleri inovasyona zorlayan projeler. Biz alışılageldik bir rota izlemek yerine bu şehrin girişimci ve inovatif ruhunu optimum seviyede besleyebileceğimiz bir rota çizmeye çalışıyoruz.” diyerek önemli konulara değindi. Koçer ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız sizlerle…
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümü mezunuyum. 26 yaşındayım, Gaziantepliyim.
İş hayatına nasıl başladınız ve bu süreçte hangi deneyimlerden geçtiniz?
İş hayatına üniversitede başladım, üniversitenin ilk yıllarında birkaç konvansiyonel iş girişimim oldu deri ürünleri ve pamuk eldiven üzerine. Daha sonra bilişim tarafına eğilmeye karar verdim. Ortaklı bir yapı ile Bullbeez adında bir girişim kurduk, girişim ekosistemini etkileşim odaklı bir araya getiren bir yapı. Daha sonra niş toplulukları ilgi odaklarına göre bir araya getiren Cominify’i hayata geçirdik. Bunların yanında irili ufaklı 3-4 projemiz daha oldu, üniversiteden mezun olduktan sonra İstanbul’da 2 sene daha bu işlerle ilgilendim ve daha sonra Gaziantep’e döndüm. Hali hazırda aile işlerimizle ilgileniyorum.
Kimya, enerji ve inşaat sektörlerinde çalışıyorum. İstanbul’daki işlere çok vakit ayıramadığımdan ve uzaktan yönetmek zor olduğundan şimdilik dondurduk fakat uygun bir ortamda tekrardan başlatmak için her zaman istekliyim.
Öncelikle genç girişimciler kurulu başkanı olarak göreve geldiğinizde ilk hedefleriniz nelerdi? Bu hedeflerinizi nasıl şekillendirdiniz?
İlk hedefimiz şehrin analizini çıkartmak oldu. Hâlihazırdaki girişim ekosistemi alt yapısını iyice anlamaya çalıştık. Hedeflerimizi de araştırmalarımıza göre belirledik. Kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerimizi birlikte hazırlayarak koordine şekilde ilerlemeye çalışıyoruz. İlk hedeflerimiz arasına direkt olarak yatırım tarafını koyduk. Girişimcilik alanında zaten şehirde bir altyapı var ve bu konuda da faaliyetlerimiz devam ediyor fakat yatırımcı noktası Gaziantep için çok büyük bir fırsat. Genç Girişimciler Kurulu olarak misyonumuzu daha da etkin kılmak adına çalışma grupları oluşturduk. Ar-ge ve Girişimcilik komisyonlarımızda girişimcilik faaliyetleri, üniversite öğrencilerimizin kariyer planlamaları ve kurum içi girişimcilik uygulamaları planlanırken; Sürdürülebilirlik komisyonumuzda yeşil dönüşüm ve aile şirketlerinin gelecek nesillere taşınması gündemleri yer almakta. Kurul olarak sadece girişimciliği değil, şehrimizin ikiz dönüşüm ve yeni ekonomi modeline geçiş sürecini de ele alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
-Göreve geldiğinizden bu yana Gaziantep TOBB Genç Girişimciler Kurulu olarak hayata geçirdiğiniz projelerden bahsedebilir misiniz?
2023 yılının Ekim ayında ilimiz genelindeki Oda ve Borsalarda yapılan seçimler neticesinde göreve geldiğimizde ilk adımımızı yatırım tarafında attık ve şehrimizde bir ilke imza atarak “1. Gaziantep Melek Yatırımcılık Zirvesi”ni hayata geçirdik. Zirvemizde Türkiye’nin en iyi melek yatırımcılarını ve risk sermayesi şirketlerini ağırlayarak bireysel ve kurumsal girişim yatırımcılığı hakkında çok güzel çıktılar elde ettik. Zirveyi geleneksel hâle getirip her sene yapmaya devam ederek, 4 senelik projeksiyonumuz içinde yer alan ve şehrimizde kurulmasını önemsediğimiz bir melek yatırım ağının kurmanın ilk aşaması olarak planlıyoruz.
Koordinatör Odamız Gaziantep Ticaret Odasında Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) iş birliğiyle, 6 Şubat depremlerinden etkilenen üyelerimizi desteklemek ve bölge kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “ETİD Deprem BölgesiE-Ticaret Kalkınma Konferansı”nı düzenledik.
2024 yılının Mayıs ayında, Yatırım ve Emlak Danışmanı Mert Başaran ile Finansal Okuryazarlık Seminerini yine GTO ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Seminere özellikle gençler çok yoğun katılım ve ilgi gösterdi.
Gaziantep Ticaret Odası ev sahipliğinde, Oniki işbirliği ile düzenlenen ve 700’ü aşkın firmaya yeni ticari bağlantılar kurma fırsatı sunan yapay zekâ destekli, Türkiye’nin en verimli etkinliği “GTO B2B Networking E-Ticaret & E-İhracat” etkinliğine Genç Girişimciler Kurulu olarak destek verdik.
Koordinasyonu Gaziantep Büyükşehir Belediyesince yürütülen, TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu olarak paydaşı olduğumuz “İstasyon Gaziantep” kuruldu. Kuluçka ve Girişimcilik Merkezi olarak faaliyet gösterecek İstasyon Gaziantep için ilk etkinliklerimize başladık.
Lise ve üniversite öğrencilerinin şehrimizin dönüşümü konusunda sunacağı uzun vadeli katkıları göz önüne alarak; Argüman Fabrikası iş birliğiyle “Temel Girişimcilik ve Münazara” eğitimi düzenledik ve 150 lise öğrencisini Gaziantep Ticaret Odası’nda ağırladık. Yine lise öğrencilerimize yönelik olarak “Genç Girişimciler Kurulu Liseler ile Buluşuyor” adı altında bir etkinlik başlattık. İlkini SANKO Liselerinde okuyan genç kardeşlerimizle gerçekleştirdiğimiz etkinlikte genç yaşlarda girişimcilik adına yapılabilecek şeyleri anlattık ve tecrübe paylaşımı içerikleriyle gelecek planlamalarına katkı sağlamaya çalıştık.
-Özellikle pandemi süreci sonrasında genç girişimcilerin karşılaştığı zorluklar göz önünde bulundurulduğunda, pandemi ve deprem sonrası sürecin girişimciler üzerindeki etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tabii ki deprem hepimiz için büyük bir felaketti. Tekrardan vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum. Girişim ekosistemi üzerindeki etkisi noktasında konvansiyonel sektörlere göre daha az etkilendiğini söyleyebilirim. Ek olarak girişimlerin hızlı adapte olabilme özelliğinin de bölgeye birçok katkısı oldu. Girişimlerimden biri olan Cominify sosyal ağ tabanlı bir mobil uygulama, Twitter’ın geçici olarak kapalı kaldığı günlerde tüm veri tabanını temizleyip hızlı bir şekilde bölgedeki hemşehrilerimizin en kolay iletişim kurabileceği hâle getirerek 5-6 saat içerisinde deprem bölgesine tamamıyla ücretsiz ve açık hâle getirdik. Deprem bölgesindeki binlerce hemşehrimiz Cominify vesilesiyle birbirleriyle iletişimi devam ettirerek ilk yardım ve erzak konusunda eksiklerini gidermeye devam ettiler.
Girişimlerimden bir diğeri olan Bullbeez öncülüğünde, İstanbul’daki 8 girişim ile beraber istihdam seferberliği düzenledik. Deprem bölgesinde yaşayan hemşehrilerimize uzaktan çalışma modeli ile girişimler istihdam sağladılar. Ekip olarak bir miktar katkı sağlamak bize de vesile oldu, girişimlerimizin kendi doğası ile bu katkıyı sağlayabilmiş olmak bizim için çok büyük bir şeref.
Pandemi tarafı ise aslında girişimler için bir milat noktası. Girişimlerin yönünün değiştiği, yeni sektörlerin oluştuğu ve yeni dünya gerçeklerine adapte olan bir girişim ekosistemi ile karşılaştık. Pandemi sürecinden en kârlı çıkan şirketler ortalama bazda bakarsak tabii ki de girişimler oldu.
Özellikle pandemi sonrası dönemde artan para miktarı ile dünyada birçok girişim çıkış yaptı veya çok yüksek değerlemeler ile yatırım turlarını tamamladı.
-Önümüzdeki dönemde genç girişimciler için nasıl projeler planlıyorsunuz? Özellikle Gaziantep gibi ticaretin yoğun olduğu bir şehirde gençlerin hangi alanlarda öne çıkabileceğini düşünüyorsunuz?
Önümüzdeki dönemde hâlihazırda çizdiğimiz rotadan sapmadan devam etmeye özen göstereceğiz. Özellikle melek yatırımcılık ve İstasyon Gaziantep tarafına eğilmeyi düşünüyoruz. Klasik bir girişim yapısını ayrı tutarak konuşmak gerekirse gençlerin önce çıkabileceği alanların e-ihracat ve dijital dönüşüm olduğunu düşünüyorum. E-ihracat özellikle KOBİ’ler için çok rahat ve hızlıca ilerlenebilecek bir alan hâline geldi. Dijital dönüşüm tarafının ise özellikle yapay zekânın dil modelleri ile tabana yayılabilmiş olması ile çok hızlandığını söyleyebilirim. Gençlerin üzerinde çalıştıkları bir yapı varsa, şirkete çok basit yapay zekâ uygulamaları ile hiç beklenmedik katkılar sunabilirler.
-Yeni projelerinizin genç girişimciler için ekonomik sürdürülebilirlik ve inovasyon anlamında nasıl katkılar sağlayacağını ön görüyorsunuz?
Her projemiz inovasyon tabanlı ve özellikle gençleri inovasyona zorlayan projeler. Biz alışılageldik bir rota izlemek yerine bu şehrin girişimci ve inovatif ruhunu optimum seviyede besleyebileceğimiz bir rota çizmeye çalışıyoruz. İnovasyon çok katmanlı bir uygulama, tamamıyla yeni bir iş modeli de bir inovasyonken başarıyla işleyen bir yapıya uygulanabilecek dijital dönüşüm katkıları da çok kıymetli bir inovasyon örneği oluşturabilir.
Dijital dönüşümü Gaziantep’in oda ve borsalarının yanında tüm şehrin de parolası haline gelen “İkiz Dönüşüm” olarak görüyoruz. Sadece inovasyon yetmiyor, sürdürülebilir de olmamız gerekiyor. İkiz Dönüşüm’den yola çıkan “Sürdülebilirlik” çalışma grubumuz ile iki alt konuya değinmeye çalışıyoruz. Yeşil dönüşüm ve aile şirketlerinin kurumsallaşma süreçleri.
-Genç girişimcilerin şu anki dönemde en fazla karşılaştıkları zorluklar neler? Finansman, eğitim, network gibi alanlarda en çok hangi talepleri gündeme getiriyorlar?
Ülkemize baktığımızda “start-up” mantalitesindeki girişim kültürünün İstanbul ve Ankara’da sıkışıp kaldığını ve ek olarak bu şehirlerde de dağınık bir halde bulunduğunu gözlemleyebilirsiniz. Ekosistemde birçok paydaş var ve daha lokal kalmış, diğer paydaşlarla iyi entegre olamamış bir süreç görüyoruz. Girişim ekosistemi önce entegre edilip daha sonra Anadolu’ya sağlıklı bir şekilde yayılması gerekli.
Bu taleplere yönelik olarak, kurul olarak ne tür çözümler üretmeyi planlıyorsunuz? Özellikle genç girişimcilerin sermaye bulma, mentorluk ya da global pazarlara açılma konularında nasıl desteklenmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?
Kurul olarak öncelikle Gaziantep Girişimcilik Ekosistemini sağlıklı bir şekilde kurmamız lazım. Girişimcilere olan destekler, mentorluk, eğitimler gibi konular zaten hali hazırda yapılan ve bizim de yapmaya devam ettiğimiz süreçler. Gaziantep’in tüm odaları ve borsalarının ortak akıl ile çalışıyor olması da bizim için büyük bir avantaj. Doğru girişimcilik kültürünü bu şehre kazandırıp, şehrimizdeki başarılı paydaşların entegre olmasını sağlayabilirsek bahsedilen çoğu sorun kendi içerisinde düzelmiş olacaktır.
-Gaziantep, girişimcilik ekosistemi açısından büyük potansiyele sahip bir şehir. Bu potansiyeli daha da geliştirmek için ne gibi adımlar atılmalı? TOBB Genç Girişimciler Kurulu olarak şehrin girişimcilik kültürünü nasıl daha ileriye taşımayı hedefliyorsunuz?
Gaziantep, girişimcilik üzerine inşa edilmiş bir şehir. Doğal kaynaklarımız yok, çok verimli topraklara sahip değiliz, limanımız ve lojistik avantajlarımız yok. Şehrimizin girişimcileri savaş görmüş bu şehri bir asır içerisinde küllerinden doğurarak Anadolu’nun önder şehri ve lokomotifi haline getirmişler. Sahip olduğumuz bu gücü ve potansiyeli heyecanla ve dikkatle karşılıyoruz. Şehrimizin kuracağı girişimcilik modeli paket haline gelmiş çözümlerden ziyade Gaziantep dinamiklerine uygun olmalı. Genç girişimciler kurulu olarak, doğru girişimcilik kültürünün öğretilerini “Gaziantep Modeli” içerisinde birleştirmeye çalışıyoruz. Nedir bu model? Biz girişimcilikte Gaziantep Modeli’ni B2B ağırlıklı, ihracata açık, donanım odaklı ve sanayi sektörlerimiz ile iç içe geçmiş bir girişim havuzu ile oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Şehrimize katmaya gayret gösterdiğimiz melek yatırımcılık kültürünün de bu model çevresindeki girişimlere daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Şehrimizde girişimcinin ulaşabileceği geniş tedarikçi havuzu ve sanayi altyapısı gibi büyük avantajlara sahibiz. Yatırım tarafında da iki net fayda doğal olarak ortaya çıkıyor. Yatırımcılarımız hali hazırda çalıştıkları sektörlere yakın girişimleri çok daha doğru inceleyebilir ve yatırımın isabet oranını önemli ölçüde arttırabilir. İkinci olarak da yatırım yaptığı girişimlere sadece finansman değil; know-how, yeni müşteriler, network ve üretim sahası destekleri sağlayabilir.
-Gaziantep’teki genç girişimciler, ulusal veya uluslararası platformlarda seslerini daha fazla duyurmak için neler yapabilirler? Sizce bu konuda atılması gereken stratejik adımlar nelerdir?
TOBB Genç Girişimciler Kurulu bu noktada önemli bir konuma sahip. Şehrimizin odaları ve borsaları da girişim ekosistemi noktasında hassas ve sürekli destek sağlıyorlar. Bugün Gaziantep’in sorunlarını biz Genç Girişimciler Kurulu olarak ulusal platformlara taşıyabilir, şehrimizin sesini duyurabilme noktasında katma değer sağlayabiliriz. Şehrimizin girişimcileri tüm etkinlik ve faaliyetlerimize davetlilerdir. Her türlü desteği sağlamak için kurul olarak kapımızın girişimci gençlerimize her zaman açık olduğunu söylemek isterim. Teşekkür ederim.
Genel kanı her zaman girişimcilerin eksiğinin finansman olduğunu söyler. Biz buna pek inanmıyoruz. Finansmana erişim kolay hale gelmeye başladı, özellikle yatırımcı sayısındaki artış ve pandemi sonrası yabancı yatırımcının daha ilgili olması gibi avantajlar devam ediyor. Girişimcilerin en çok karşılaştığı zorluk, girişim ekosisteminin entegre olamaması.