Son dönemlerde yakın çevremde en sık karşılaştığım soru ‘Bebek odasını dekore ederken nelere dikkat etmeliyim ?’ oluyor. Bebek beklemenin en keyifli kısımlarından biri olsa gerek odasını hazırlamak. Hem heyecanlı bir bekleyiş hem de onun kendini en iyi hissedeceği ortamı hazırlamak için elinizden gelenin en güzelini yapma isteği ile telaş içerisinde geçen zamanlar. Hayalinizdeki bebek odasına ulaşmak için ufak detaylarla özen göstermeniz yeterli.
Öncelikle bütün hazırlıkların en başında nasıl bir oda istediğinize ve bu oda için ne kadar bütçe ayırabileceğinize karar verin. Bebeğinizin odası için cinsiyetine göre kullanılacak ana renklere karar vererek işe başlayabilirsiniz. 2016 yılının da moda renkleri olan Rose Quartz ve Serenity bebek odaları için ilk akla gelen renklerdir aslında. Rose quartz, pudra pembe tonlarında; serenity rengi ise gökyüzü mavisine yakın bir renktir. Genelde kız bebek odaları için Rose Quartz tonları erkek bebek odaları için ise Serenity tonları tercih edilmektedir. Fakat benim size tavsiyem odanın bütününde bu renk tonlarını kullanmaktansa seçilmiş öğelerde vurgulayarak daha hoş bir atmosfer yaratmanız. Örneğin odanın tek bir duvarında kullanılan gri tonlama üzerinde tercih ettiğiniz pastel tonlardan çerçeveler, raflar, tablolar odanın havasını değiştirir ve klasik bebek odası olmaktan çıkarır.
Bebek odalarında renklerin önemi çok büyüktür. Işığı tamamen yansıtan beyaz rengi hem duvarlarda hem mobilyalarda tercih etmek ya da siyah, mor, antrasit gibi koyu renk tonlarını yoğun kullanmak en büyük yanlışlardandır. Çünkü hem zihinsel, hem de psikolojik olarak gelişimi doğru tamamlaması, huzurlu olması için renk seçimi göz ardı edilmemesi gereken hususlardandır.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise odanın aydınlatmasıdır. Bebek odalarında çok parlak ışık kullanmak kaçınılması gereken bir noktadır. Mümkün olduğunca yumuşak aydınlatma türleri en doğrusudur. Ön planda tutulması gereken kriter ise odanın, evin güneş alan cephesinde bulunmasıdır. Güneş alan bir oda tercih edilemiyorsa, dekorasyonda açık renkler öncelikli olarak tercih edilirken odaya giren ışık mutlaka tavandan gelmelidir.
Bebek odalarında hijyen önemli bir diğer konudur. Zeminde mermer, seramik gibi ürünler yerine, ahşap ve mantar parkeler hem sıcaklık hem de hijyen açısından kullanılması gereken ürünlerdir. Kolay temizlenebilir malzemeler olmasına da dikkat etmekte fayda var. Duvardan duvara halı alerjik özellikleri, hijyen, toz ve bakteri biriktirebileceği için uygun değildir. Duvarlarda ise yağlı boya yerine, koku bırakmayan ve bakteri barındırmayan su bazlı boyalar tercih edilmelidir. Duvar kağıdı kullanılacaksa yine bebek odaları için üretilmiş, özel ürünler kullanılmadır.
Mobilya seçiminde ise çok renkli olmayan, daha sade modelleri tercih edebilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz büyüdüğünde de mobilyaları, ‘bebek odası’nı andırmayacak şekilde çocuk odası için dönüştürebilirsiniz. Bebeğinizin kısa sürede büyüyeceğini hesaba katarak modüler mobilyaları tercih etmek sizin için avantaj olacaktır. Seçilen mobilyalarda sadece estetik algısına değil, malzemesinin içeriğine ve işlevselliğine de bu odalarda daha çok dikkat etmek gerekir. Bebek odaları için depolama alanları büyük önem taşıdığından ulaşılabilirliği kolay olan ve depolama alanı çok olan mobilyalar tercih edilmelidir. Hazırlanan mobilyanın boyasına ayrı özen gösterilip kullanılan boyaların içeriğinde antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, krom, kurşun, civa ve selenyum gibi bebek sağlığını etkileyecek ağır metallerin sınırlı hallerde olanları tercih edilmelidir.
Her mekanda olduğu gibi bebek odalarında da şıklık doğru aksesuar seçimlerinden geçiyor. Aksesuarlarda çok dinamik renkler kullanmamanızı öneririm. Odanın tüm dekorasyonuna katkıda bulunacak, farklı renklerle dekorasyonu zenginleştirecek aksesuarlara yer verebilirsiniz. Aynı zamanda farklı boyutlarda raflara dizilen oyuncaklarla da dekorasyonu zenginleştirebilmek mümkündür.
Tüm ayrıntılarını düşündüğünüz masalsı odasında en özel anlarına tanık olacağınız güzel günler dilerim.