MARSALA

       

Kulağa hoş gelen fakat neye çağrışım yaptığı belli olmayan kelime olarak tanımlıyorum ben, ‘Marsala’yı fakat dekorasyona ya da trendlere meraklı olan okuyucularımız bilirler ki  son günlerini yaşadığımız 2015 senesinin favori rengi olarak çıkmıştı karşımıza, renk daha çok kızıl ve bordo tonlar olmak üzere kahverengi ve tarçın tonlarını da içeren şarap kırmızısı olarak tanımlayacağımız tonların eşsiz karışımı. İsmi nereden geliyor diye merak ediyorsanız; İtalya’nın Sicilya adasının en batısında bulunan bir kasabanın adıdır Marsala. Kasabalıların ürettiği şarabın renginden gelir ismi de. Renk ikonu olan Pantone Enstitüsü yöneticisi Leatrice Eiseman’ın ifadesine göre ‘bütünleştirici, zarif, güçlü ve ağırlığı olan Marsala rengi, içinde kahve tonlarını barındıran asalet ve zenginliğe vurgu yapan bir kırmızı tonudur.’

       

 Giyimden dekorasyona sıçrayan renk evlerinizde de çarpıcı bir etki yaratarak uzun bir süre trend olma yolunda ilerliyor. İçinde bulunduğumuz kış aylarında yazın enerjisini bir kenara bırakıp sonbaharla beraber gelen bu melankolik havanın tadını çıkarmak da bir başka oluyor evlerimizde daha çok zaman geçirmeye başladık bile, eğer sizde benim gibi mekanlar da ufakta olsa değişikler yaparak yenilik seviyor ve monotonluktan sıkılıp ufak dokunuşlarla farklılık yaratmak için renklere yöneliyorsanız, kesinlikle duvarlarınızdan birini marsala rengi ile değerlendirmelisiniz. Yapacağınız bu ufak değişim bile maskülen ve çarpıcı bir ortam yaratmanızı sağlayacaktır. Fakat, tutkulu ve iddialı bir renk olduğu için ana renk olarak değil baş yardımcı renk olarak kombinlemenizi tavsiye ederim. Marsala rengini, beyaz, bej gibi nötr renklerle veya yeşil, turkuaz gibi renklerle birlikte kullandığınızda istediğiniz uyumu yakaladığınızı göreceksiniz.

         Sadece duvarda da değil evinizde ki mobilyadan tutunda her türlü objede  her alanda kullanılabilen Marsala, duvardan, halıya, perdeden, aksesuarlara, tekstil ürünlerinden, mobilyaya kadar geniş bir ölçekte mükemmel sonuçlar yaratıyor ve rengin çarpıcı etkisi her alana yansıyor. Rengi mekan kapsamında düşündüğümüzde ise iştah açıcı özelliği, yemek odaları ve mutfaklar için ideal bir seçim olacaktır. Sadece dolap kapaklarında ya da sandalye kumaşlarında yakaladığımız etki ile hem şık hem zarif bir atmosfer yakalamak mümkün.

Pantone Enstitüsü ise 2015 rengini şöyle tanımlıyor; ”Marsala; zihnimizi, bedenimizi ve ruhumuzu zenginleştiriyor, besliyor.”  2016 yılına girmemize sayılı günler kala, bir sonraki yılın trend renkleri şimdiden merak konusu olsa da Marsala uzun bir süre içimizi ısıtacak ve ruhumuzu zenginleştirmeye devam edecek gibi görünüyor.