Toplum Gönüllüleri Vakfı ‘nın (TOG) 2022 yılından beri Genel Müdürlük görevini yürüten Ayşe Kırımlı ile TOG’u konuştuk.
22 yılda 20.000’den fazla sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren (TOG) Toplum Gönüllüleri Vakfı ‘nın 2022 yılından beri Genel Müdürlük görevini yürüten Ayşe Kırımlı ile TOG’u konuştuk. Tüm gayretleri ile gençlerin yararı ve toplum için çalıştıklarını vurgulayan TOG Genel Müdürü Kırımlı ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız sizlerle...
Kendinizden bahseder misiniz?
Boğaziçi Üniversitesi’nde Sosyoloji Lisansını, İstanbul Üniversitesi’nde “Uluslararası Yönetim” yüksek Lisansını tamamladıktan sonra kariyerime Shell Türkiye A.Ş’de Satış Koordinatörü olarak başladım. Ben bu sektörde Türkiye’de ilk kadın satış elemanıyım. Daha sonra, Ürün Müdürü olarak devam ettim ve ardından sırasıyla Türk Pirelli A.Ş’de İş Geliştirme Müdürü, Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş’de Grup Ürün Müdürü, Inteltek A.Ş’de (İDDAA) Satış, Pazarlama ve Kurumsal İletişim’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Praktiker A.Ş’de Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi görevlerini yürüttüm. Daha sonra, Adel Kalemcilik’te Pazarlama, İş Geliştirme ve Kurumsal İletişimden sorumlu Direktör, Zorlu PSM de Pazarlama ve Satış’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Demirören Medya’da Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü olarak görev yaptıktan sonra özel sektörde kariyerime son verip sivil toplum alanında çalışmayı kendime hedef olarak koydum.Bu arada, sivil toplum ile tanışmam 2000 yılında TEGV’de gönüllü çalışarak başladı. Ardından, (PWN) Profesyonel İş Kadınları Derneği İstanbul, IWF Türkiye gibi STK larda gönüllü görevler aldım ve almaktayım. Gördüm ki özel sektörde edindiğim bazı tecrübelere ( networking, iş geliştirme, 360 derece iletişim kurma iş planlaması vb. ) sivil toplum kuruluşlarının daha çok güçlenmesi ve sürdürülebilirliği için ihtiyacı var.
Kendime bu hedefi net olarak koyduktan kısa bir süre sonra, ne mutlu ki yolum Toplum Gönüllüleri Vakfı ile kesişti. Aralık 2021’den beri TOG’da çalışıyorum.
Şimdiye kadar kaç şehirde kaç kişiye ulaşabildiniz?
TOG olarak 2002 yılından bu yana gençlerin Türkiye’nin dört köşesinde gerçekleştirmek istedikleri sosyal sorumluluk projelerine destek oluyor, burs ve mentorluk programlarıyla onları güçlendiriyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği, insan hakları çocuk hakları, sosyal sorumluluk, ekoloji gibi farklı başlıklarda gençlere ihtiyaç duydukları eğitimleri veriyoruz.
Gençler de kendi yerellerinde üniversite kulüpleri ve şehir toplulukları olarak bir araya gelerek farklı temalarda sosyal sorumluluk projeleri üretiyorlar. Bu projeler; Birleşmiş Milletlerin belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda tasarlanıyor.
TOG olarak depremde sahada çok aktif çalışmalar yaptığınızı biliyoruz. İlk andan itibaren deprem bölgesi için yatığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
6 Şubat sabahı, daha önce hiç eşini benzerini yaşamadığımız bir güne uyandık. Deprem haberini alır almaz kriz masamızı kurduk. TOG olarak Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde on binlerce gönüllümüz bulunuyor. Deprem sonrası bir yardım çağrısıyla 60.000 gönüllüye ulaştık. Afetin ardından Toplum Gönüllüsü gençler Türkiye’nin 81 ilinden depremden etkilenen illerde yardıma koştu. Gençler, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep’teki yardım depolarında gönüllü faaliyetlerde bulundu. 5.000’e yakın Toplum Gönüllüsü genç gönderilen yardımların tasnifi, depolaması ve dağıtılması alanlarında sorumluluk aldı.
Depremin acil kodlu ihtiyaçları karşılanmaya devam ederken gençler bir yandan da toparlanma ve iyileşme sürecine odaklanarak projeler üretmeye çalıştılar. Çocuklarla bilim ve deney atölyeleri yaptılar, gençleri üniversite sınavına hazırlamak için ders verdiler ve yetişkinlerle çeşitli faaliyetler yaparak afetin olumsuz etkilerini azaltmayı amaçladılar.
Biz TOG olarak her zaman gençlerin başlattığı bu dayanışmadan ilham alarak, tüm çalışmaların sürdürülebilir olmasını hedefledik. Yaşadığımız afet, sebep olduğu göçler sebebiyle tüm Türkiye’yi etkiledi. Toparlanmanın uzun yıllar süreceği de oldukça açıktı. 6 Şubat’ta STK, kamu, özel sektörün güç birliğiyle başlayan dayanışmanın sürdürülebilir olması kritik öneme sahipti. Hızlıca çalışmalara başladık. Amacımız minimum 2 yıl bölgede faaliyet gösterecek, depremden etkilenen başta gençler ve çocuklar olmak üzere kadınlara ve diğer tüm yetişkinlerin iyi olma hallerine destek olacak alan açmaktı. Destek Merkezleri projesi doğdu ve bugün 5 Şehirde 4’ü kadın, 1’i Gezici olmak üzere toplamda 10 Destek Merkezimiz bulunuyor.
Kriz ve afetler gibi zamanlarda bir yönetici olarak zorluklarla başa çıkmanın anahtarı sizce nedir?
Kriz ve afet gibi zamanlarda en zorlayıcı kısım; karar almak ve alınan kararları uygulamak oluyor. Bu sebeple en sağlıklı olan kriz veya afet henüz yaşanmadan evvel; o an alınacak aksiyonların ve sorumlulukların çok net bir biçimde belirlenmiş olmasıdır.
Yani hazırlık yapmaktır. Biz kurulduğumuz günden bu yana Toplum Gönüllüsü gençler çeşitli afetlerde sorumluluk aldılar bu sebeple gönüllü kasımız çok güçlü ve deneyimimiz var. Alınabilecek aksiyonları, çalışma biçimlerini çok önceden belirlemiştik. Bu durum işimizi kolaylaştırıyor.
Bir diğer zorluk, bu tip durumlarda veri akışının zayıflaması ve doğru bilgiye erişimin kısıtlı olması. Böyle durumlarda en doğrusu alanında uzman çalışanlarımızla kriz masasının kurulması oluyor.
Herkes sorumlulukları kendi uzmanlık alanına göre paylaşıyor ve sahadan en doğru bilgileri en hızlı şekilde almaya çalışıyoruz.
Kriz anlarında duyduklarımız ve gördüklerimiz elbette sarsıcı şeyler oluyor. Soğukkanlılığımızı korumaya çalışmak da doğru karar vermemizi sağlıyor. Bazen fazla duygusal olduğumuzda, aslında iyiyi amaçlayarak yapılanların da yanlış olabileceğini unutmamak gerekiyor.
TOG Gaziantep sosyal komite ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Toplum Gönüllüleri Vakfı çok paydaşlı bir yapı. Biz üyelerimiz, gönüllülerimiz, komitelerimiz, destekçilerimiz ve çalışan profesyonellerimizle birlikte kocaman bir aileyiz. Tüm gayretimizle gençlerin yararı ve toplum için çalışıyoruz. Gaziantep Sosyal Komite üyelerimiz de bu ailenin değerli üyeleri ve yıllardır Toplum Gönüllüsü gençlerin 81 ilde hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmelerine destek oluyorlar. Afetten sonra depremden etkilenen gençler için Afet Burs Fonu’nu oluşturarak gençlerin eğitimlerine destek olmayı hedefledik. Gaziantep Sosyal Komite üyelerimiz de oluşturduğumuz bu fona hızlıca kaynak yaratarak, 50 genci desteklememize katkı sağladı. Şimdi ise İslahiye’deki Destek Merkezimize destek vermek için çalışmaya devam ediyorlar.
İslahiye’deki merkezimizde, minik bir tiyatro sahnemiz bulunuyor, yaptığımız iş birlikleriyle burada enstrüman kursları ve çizim dersleri veriyoruz. Gaziantep Sosyal Komite üyelerimizin yoğun çabalarıyla yarattıkları kaynakla, buradaki sanatsal faaliyetleri sürdürmeyi ve artırmayı amaçlıyoruz.